Sheepdogcenter -
De kudde (momenteel rond de 80) bestaat uit 2 verschillende rassen;
Het Drents Heideschaap en het Skudde Schaap.

Drents Heideschaap
Het Drents heideschaap is het oudste schapenras in West-Europa. Migranten brachten het ras waarschijnlijk vanuit Frankrijk mee naar Nederland, waar het al vanaf 4000 v.Chr voorkomt, met name in Drenthe. Kenmerken van het Drents heideschaap zijn een ranke bouw, een lange wollige staart die tot voorbij de hakken kan reiken, stugge en wat sluike wol, doffe beharing op kop en poten en een rechte neus. Er zijn allerlei kleuren mogelijk maar bonte zwart-witte dieren zijn niet erkend.
Het ras wordt verdeeld in het oude en het nieuwe type. Het nieuwe type is ontstaan uit kruisingen met het Schoonebeker heideschaap en heeft onder andere een krommere neus en kleinere hoorns. De meeste hedendaagse Drentse heideschapen zijn van het nieuwe type.Het Drents heideschaap werd vooral gehouden om zijn mest die onmisbaar was in de akkerbouw. De lange stugge wol is matig van kwaliteit en als vleesproducentis het dier ook niet erg geschikt. Met de uitvinding van kunstmest werden veel schaapskuddes overbodig. Tegenwoordig wordt het Drents heideschaap alleen nog gehouden om historische redenen en voor het begrazen van heidegebieden en duinen om deze in stand te houden.
 
Skudde schaap
De Skudde is een klein schaap, een ooi is ca 55 cm hoog. Het Skudde Schaap komt van origine uit de Zwitserse bergen en het Baltisch gebied. Zij zijn uitermate sober, hebben een grote weerstand tegen ziektes en lammeren probleemloos af. Ze zijn er in verschillende kleuren zoals wit, camel, blauwgrijs of zwart, soms zelfs bont of getekend.